Per la igualtat salarial entre homes i dones.

Amb motiu del dia 22 de Febrer, Dia per la Igualtat Salarial, els i les socialistes manifestem una vegada més el nostre compromís polític i programàtic per contribuir a erradicar la bretxa salarial existent entre homes i dones, marcada per la històrica discriminació que les dones han tingut i encara segueixen tenint al món laboral.

La lluita per la Igualtat Salarial ha estat i segueix sent una de les prioritats de la nostra agenda política. Defensem la implicació dels governs per adoptar les mesures necessàries per eliminar la bretxa salarial. Perquè és obligació dels governs i dels estats defensar la igualtat de drets de les dones i complir i fer complir les lleis. Perquè un govern no pot eludir la seva responsabilitat, ni un president pot afirmar que “no ens fiquem ara en això” i reconèixer que s’incompleix la Constitució, l’Estatut dels Treballadors i les resolucions parlamentàries.

Les dones d’aquest país necessiten polítiques d’igualtat que donin suport als seus drets i siguin capaces d’eliminar les discriminacions de gènere, així com partits i governs que implementin amb lleis i mesures per remoure tots els obstacles que impedeixen la veritable igualtat, tal com es recull en la nostra Constitució. Per això, els i les socialistes apostem perquè la recuperació econòmica també sigui social i laboral, especialment per a les dones.

El nostre objectiu en aquest aspecte és clar i ferm. Fa 7 anys que treballem políticament en aquesta línia i, per això, en el marc del Pacte de Rendes que defensem, presentarem una Proposició de Llei al Congrés per combatre la bretxa salarial, amb la finalitat d’erradicar les discriminacions tant directes com indirectes que provoquen les desigualtats salarials.

Les dones han de tenir les mateixes possibilitats d’accés a l’ocupació que els homes i de fer el seu camí laboral, a més de tenir el mateix salari per treball d’igual valor, perquè corregir aquestes desigualtats implica millorar les pensions i la protecció social de les dones.

És una qüestió de “democràcia, justícia i igualtat”, perquè no podem seguir parlant de millorar la democràcia si no millorem les condicions de vida de les dones com a ciutadanes i com a treballadores.

L’evidència de les dades d’ocupació de les dones i de la bretxa salarial ens exigeix una resposta política i institucional integral. Canviar la realitat de la discriminació salarial que viuen les dones és urgent i prioritari.

A Catalunya, les dones presenten una taxa d’activitat inferior a la dels homes en 10,2 punts, al costat d’una major taxa d’atur (13,49%) que els homes (11,85%). Al seu torn realitzen prop del 69% de l’ocupació temporal a temps parcial, sent el 44% de les dones les que tenen contracte indefinit a temps complet enfront del 56% dels homes. El salari mitjà anual de les dones l’any 2015 va ser del 76,1%, representant un 23,9% inferior al dels homes.

En definitiva, la situació de l’ocupació de les dones es caracteritza per la major precarització de l’ocupació, menor taxa d’activitat, menor taxa d’ocupació, major taxa d’atur i major temporalitat, que està provocant la “feminització de la pobresa amb contractes escombraries” i, per tot això, una quantia menor en les pensions de les dones.

Finalment, assenyalar la importància de la interlocució social i la necessitat de la participació de les dones en els processos de negociació col·lectiva, en les taules de negociació de les empreses, així com la presència de les dones en els òrgans de decisió tant en les empreses com en les organitzacions sindicals i empresarials.

Fitxers adjunts:

Posted on febrer 22, 2018, in Publicacions. Bookmark the permalink. Deixa un comentari.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

<span>%d</span> bloggers like this: